Articles, Blog

NBV MusicBox – Hur spelar ni in musik?

August 14, 2019


När jag spelar in hemma så gör jag det i total, privat sfär Vill inte att någon ska höra någonting Men sen så tar jag ju de hemmainspelningarna när jag spelar in “på riktigt” i studio För då har jag ju dom som demos liksom Men när jag spelar in skivor och så …så vill jag ju ha hjälp av en producent Vi tycker att det är bra att ha något slags “bollplank” vid inspelning Det är lätt att man liksom fastnar i vissa saker som man själv kanske tycker är: “Ah, men det här hänger låten på” Men när man har jobbat länge med ett material liksom, så är det är lättare att fastna… …och då är det bra att ha någon annan som lyssnar på det, som Jocke då Som kan säga att: “ah men, varför är här?” Det tror jag är bra Att ha någon utomstående som kan lyssna och säga vad dem tycker helt och hållet Det är så himla viktigt att hitta en producent som man trivs med och litar på, tycker om Man inte bara tar någon, bara för att det finns en… då måste man vara lite kräsen Sen jag blev tillräckligt duktig så har jag hållit i den biten helt själv vilket många förundrar sig över “Tycker det är konstigt att man producerar sin egen musik” men, allt efter visionen om hur jag vill att det ska låta och med tiden så har jag lärt mig dem redskapen för att kunna nå dit liksom Jag har väl haft turen att inte ifrågasätta min egna smak precis – Ah, jag bara kör på alltså Dom gånger jag är lite som ljudtekniker, producent och då vill jag gärna att man har en hyfsad soundmässig vision om vart man vill ta det Jag brukar be folk: “kom in med två, tre plattor eller låtar …som låter, har en känsla som ni vill uppnå liksom” Så att jag vet vad vi ska jobba mot liksom, eller kan ställa frågor liksom.. Jag jobbar faktiskt så här lite “annorlunda” jag förbereder mig oftast hemifrån Så jag spelar in alla mina takes på min mac add lipsen, kanalerna, alltihopa – nästan så att det är en färdig låt Så kommer jag hit, så vet jag redan vad jag ska göra Går in i tänket, viben och så spelar jag in mig själv (Jeremiah rappar): …”I know, lord forgive me”… …”I should have known better, cause mama didn’t raise no fool”… Dubbla upp kanalerna, springa fram och tillbaka för jag känner att, när jag är själv så är jag liksom in charge, liksom fullständigt Du vet, det är jättebra ibland att ha en person som är med mig men jag vet inte, på nått sätt så får jag bäst fokus och bäst koncentration – jag levererar på ett annat sätt när jag är helt ensam (Jeremiah rappar): …”Lord forgive me”… …”I should have known better”… …”Cause mama didn’t raise no fool”… Det är nog väldigt lätt att lyssna lite för mycket på vad andra tycker Att man lätt kan bli lite vilse i vad man faktiskt själv vill Så att… det är ju svårt, men att försöka att alltså följa sin magkänsla.. Inför en inspelning, så är väl det viktigaste endå att bandet är väl repat och kan sina låtar utan och innan egentligen Så det slipper bli någon slags tankeverksamhet från deras sida, när man ska spela in utan att det bara… flyter Producenten ska inte behöva vara någon slags “förälder” som säger åt en att repa eller säger åt en… Man ska ju ändå gå dit och vara lite proffsig och liksom kunna sina grejer Det är ju bra om man har övat, framförallt på sin text så att man kan den helt utantill och flowet Så att man helst inte behöver sitta med texten framför sig när man spelar in Utan att man bara kan köra från en känsla Då får man jobba lite och komma i tid Ta med sig lunch äta bra, dricka bra, sova bra Jag går och kommer upp lite i varv innan jag spelar in brukar ta med mig en basketboll hit och spela lite basket eller någonting sånt Så att man är på tårna liksom när det väl gäller så att man sätter den Men annars så – självklarheter att man har hel utrustning att man går igenom kablar och mikrofoner, så att man har koll på grejerna Man börjar helst en dag innan, bara se till att allt är fräscht Man har – nya strängar, man har nya skinn på trummer Man ser till att stämma allting och ser till att få ljud i allting och sen börjar på ny kula dagen efter och kör igång på allvar Ett eget hemligt tips för inspelning: det ska väl vara att ha bra kaffe i studion …hålla sina musiker nöjda Har du funderat på hur ni jobbar med inspelning och produktion i er grupp? Det är sånt som gör er till en studiecirkel, och bland annat det ni kan skriva i er studieplan Då blir den här filmen ert studiematerial Alla cirklar behöver en studieplan, och det mesta av det har du förmodligen redan gjort För visst är det så att du inför varje träff planerar vad ni ska göra? Om inte förr, så på bussen på väg till repet till exempel att skriva låtar till nästa album eller att planera nästa pressrealese

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply SeptiFuze November 30, 2017 at 10:20 pm

    Can you subscribe to be in subbed to you

  • Leave a Reply